mi cumpleaños

Hoy hace -26 grados, no voy a salir a hacer nada hoy...  Pero la naturaleza afuera de la casa es bonita.

 

Bueno, el mundo es bonito pero ni mi perro quiere salir... quizá vamos a una piscina con jacuzzi y porsupuesto agua caliente para celebrar mi día ;) Que rico!!!Nieve....

Acaba de llegar a casa y ya hay casi 20 centímetros de nieve en mi carro... La nieve es pesado y bonito, hace -12 grados afuera, perfecto para dar una vuelta en la nieve...

 

Pero ayer había fiesta en Sveg y estuve allí bailando hasta las 3 de la mañana, por eso no voy a hacer nada, voy a quedarme en mi silla frente del tele viendo una peli con mi mami y mi hermana.... :) Mañana salgo a jugar en la nieve! 

Las cabras de navidad...

Julbockarna (En sueco)

Ayer vinieron las cabras de navidad.... Aqui pueden verlas, antes no llevaban caras de santa claus pero ahora son cabras modernas ;)
Las cabras me dieron muchos regalos, entre otras cosas una alfombra de clavos (?), calcetines (hechos de mi abuela), una cosa para hacer café, una memoria portable para mi compu, un "make over" de mi hermana, un vestido y un libro con recetas... Estoy muy contenta con todo!


(Några av mina julklappar)


Tambien hicimos comida muy típica de navidad aquí en Suecia, hicimos "julbord" con pescado en vinagre, pierna de cerdo, huevos con hueva de pescado y mayonesa, Göm - algo muy tipico de Härjedalen que parece a dulce de leche... albondigas de carne de alce, gratén de papas de diferentes típos, y mucho más...
Y porsupuesto tomabamos cerveza de navidad, vino y whiskey :)
 

(Julmaten)


Fue una noche muy bonita para mi, he extrañado mi familia mucho, somos pocas pero muy buenas amigas!

Regalé zapatos (tacones) a mi hermana y ella estaba muy contenta, y MUY alta con tacones de 10 centímetros...


(Min familj och en lycklig syster med nya skooor)


Feliz Navidad a todos y les mando muchos abrazos de Suecia!


Feliz Navidad

Feliz Navidad y Abrazos para todos!!! Ahora voy a dormir y mañana (24 de diciembre) voy a esperar para que vengan las cabras de navidad para darme regalos. Voy a comer la comida de mi mami y disfrutar en mi casa. Espero que tengan un día tranquilo y lindo!


Mi tierra!

Bueno, ahora voy a empezar a escribir en español también para que entiendan, y todos ustedes que les gusta tanto burlarse de mi español pueden aquí darme todos los comentarios que quieren pero no solo criticarme sino AYUDARME, Vale! :)

Acaba de llegar a Suecia, a un país cubierto en nieve... Es blanco, frío y bonito... Me encanta! Quisiera monstrarles esto algún día!

Estoy sentada en un tren hacía mi pueblo. Bueno, voy a cambiar tren una vez más y después ir más de una hora con mi mami en carro también antes de llegar a mi casa, en total habrá hecho 29 horas de vaje cuando llego allí. Estoy muy cansada, con hambre y necesito una ducha!

Un abrazote a todos en México!!! Les extraño ya...

Hemma

Ja nu har jag precis landat efter drygt 24 timmar på resande fot, allt har gått bra även om trasiga tåg och snökaos skapat vissa förseningar på vägen... Jag har inte sovit så många timmar och knappt ätit, sista flyget fick vi dock en underbar vegetarisk indisk gryta... mums... Men jag är lite sliten kan man sammanfatta saken med... Och i behov av en dusch! 

Nu sitter jag och njuter av det snötäckta landskapet... Det är en fin tid att komma hem på!
Ska bli så kul att träffa alla!
Om 2 timmar har jag mobiltelefon igen ifall nån vill skick en hälsning kanske ;)
Kram

RanchenFredag mitt på dagen frågade Fernando (Fer) mig om jag inte ville följa med till hans ranch i Martinez utanför Cardenas och Rio Verde... Då jag inte har något ansvar just nu så sa jag såklart JA!
Och det var verkligen värt det, tre dagar med lugn, mat, aktiviteter som rida lite häst, skjuta lite gevär, gå på ett bröllop och äta lite mat, hälsa på mormor Andrea och äta lite mer... Kan det bli mycket mer avslappnat?

När det är bybröllop så kommer hela byn, man lagar mat så det räcker till alla och alla går dit och äter och festar, riktigt intressant....

Annars så trivdes jag rätt bra med att det inte finns lyse när det blev mörkt (det finns ett elverk och lampor om man vill men det vill man ju inte...) så vi hade tända ljus i hela huset och ingen tv, mobil eller annat...  Vi spelade spel och pratade med mormorn och la oss tidigt och vaknade sent för att gå till mormorn och äta...
igen...

Jag har åtminstone lyckats få tillbaka mina förlorade kilon på ranchen... Underbart god mat! Och då det inte finns så mycket att göra så äter man mycket...

Kaffe med kaka och fin utsikt...                  Enchiladas potosinas fyllda med potatis och korv med mört kött

Bröllopsmat, chilidränkt gris, torr pasta, grillat kött,              Mondongo (soppa med chili och komage)
underbart gott och brännande starkt...

Hästen som jag fick låna av en morbror till Fer hade med sig sitt föl överallt... Åh va kul det var att rida, men jag kunde inte galoppera så mycket för stigbyglarna var långa och jag som alldeles för ovan hade svårt att hålla mig kvar även om hästen var världens snällaste...Ja det finns inte så mycket att berätta för vi gjorde inte så mycket... Jag, Fernando, Andrea, Pedro och mormor Andrea, åt alltså en massa, besökte byn, red, pratade, sov och gick på bröllop, gick på marknad, ja det och mådde gott! Det var fint väder, och även om det var en 8 timmars resa för att ta sig dit så var det värt det!

     

Om ni räknar alla gånger jag nämnt ordet äta eller ord man kan relatera till mat i detta inlägg så förstår ni nog att jag när jag for till ranchen kännde mig bättre i magen och sedan detta har jag inte haft ont en enda gång och inte tagit en enda tablett... Det känns riktigt bra inför julmaten...


Fri som en fågel...

Gud va skönt det r att ha lov och inte ha några planer alls, fixar bara med saker som jag vill göra...
Vi har varit på Tulias födelsedagsfest med en massa god mat och godsaker, som jag inte vågade prova. Men alla njöt, jag fick med mig en korg med godis hem som jag nu har vågat prova, Åh va gott!!!

FV: tulias kompis, Keren, Lisa, Therese, Vera, Tulia, Jag, Maria Laura.

FV: Tulias kompis, Fercho, Tulia, Fede, Fer                          Jag (och Laura i bakgrunden) med godiskorg


Sen har vi sagt hejdå till Therese med en middag på Santos café, hon drog vidare en omväg mot DF (ciudad de Mexico) för att hämta upp André och dra vidare till Yucatan och fina stränder... Hade ju varit kul att följa men, hälsan först! Det får bli nästa gång!

Igårkväll klädde familjen jag bor hos julgranen så jag fick julstämning och bakade pepparkakor, gjorde rödvinsglögg och kärleksmums och bjöd över några vänner... Det blev väldigt omtyckt även om pepparkakorna blev vita :) har ingen aning om varför detta skedde men men goda blev dom i alla fall...

Men i morse var det strålande sol och jag gick runt i shorts, inte så vidare juligt, men riktigt skönt, jag passar på att ta det lite lugnt, umgås med mina vänner, fika, vandra runt och allt annat man kan göra när man inte måste göra något. Det är rätt skönt! Jag ska försöka hinna med någon utflykt innan jag åker hem men vad vet jag inte än, ranchen eller stranden verkar det som, annars ska jag bara se till att bli frisk så jag kan äta en massa julmat när jag kommer hem!

Jag försöker lägga upp bilder men det går lite segt...  kommer snart....

Cuba alltså...

 
                                                          Kajen i Havanna

Cuba, landet som alltid fascinerat mig. Jag hade en massa farutfattade meningar om Kuba och de flesta stämde. Det är ett land med blandat folk, av alla möjliga sorter, vita, mörka, de flesta långa och muskulösa eller överviktiga, alla med fina kurvor, sexigt klädda, mycket kärlek på gatorna, omöjligt att välja ut någon och säga: Detta är en typisk kuban.

Många gamla "gubbar" med stora cigarrer i munnen, ofta sugandes på dessa utan att de är tända, musik på restaurangerna (de turistiska åtminstone) för det finns kubanska håliväggen-restauranger där man kan köpa mat i den lokala valutan (Cup) medan vi turister handlar i (Cuc, 1 Cuc är 24 Cup, 1 Cuc är ca 8 kronor) Att t ex gå på bio kostar 2 cuc för turister och 2 cup för kubaner, helt ok med tanke på att kubanerna inte får tjäna för mycket och det de tjänar på en dag räcker inte ens till en flaska med olja.

Matsituationen är verkligen svår på Kuba, folk får bröd och månadsvis ris, böner och annat nödvändigt men det täcker inte behovet för en vanlig familj. Vi hade svårt att hitta god mat i Havanna för att även om alla restauranger hade en meny med 40 rätter kunde dom bara servera 2-3 av dessa och detta innebar när vi var där att de hade pasta och pizza...  ofta uppvärmt...  Detta berodde på bristen på ingredienser sa de vi frågade. De två gånger vi fick riktigt god mat var i Cayo Jutias där vi fick ris och fisk och när vi betalade dyra pengar för en middag hos han vi hyrde rum hos som oxå lagade ris men med anka och en massa böner och grönsaker och färsk juice ( jag njöt trots mina matproblem).

Om ni åker till Kuba rekomenderar jag verkligen att bo i "casas particulares" det ger en mycket bätte bild av Kuba att bo hos folk samtidigt som jag kände mig väldigt säker och nöjd med allt, och ännu viktigare, det är en inkomstkälla för Kubanerna.

     
Första bilden visar musikerna på en av restaurangen, andra bilden en håliväggen-restaurang och tredje en man i viñales.

Vi stannade några dagar i Havanna och for sedan vidare genom "La terrasa" till Viñales, två ställen med underbar natur och mycket att göra för den friluftstokige (inget för amöbamagar dock). Från Viñales gjorde vi utflykter till María La Gorda som är ett dykparadis med kristallklar vatten (det var där jag gick till doktorn och tyvärr inte fick dyka) och till Cayo Jutías som oxå är ett strandparadis med vit sand och god fisk :)
Sista dagen i Viñales tog vi en tur runt i området, besökte grottor där Cimarrones bott (slavar som rymde) vi besökte en man som odlade bananer och tobak och hade en mössa som det stod "Den laddade butiken, Jakt och Fiske" på som han fått av en svensk turist :).


    
Första bilden visar palmer i María la gorda, andra bilden visar naturen i La terrasa och tredje bilden Mig, Therese och Sara tillsammans med bonden som visade oss sina tobaksodlingar och sina bananplantor.

Vi åkte tillbaka till Havanna och passade på att vandra runt i stadens äldre mindre turistiga delar, många ropade saker efter oss på spanska följt av: "ni försår inte ett ord av vad vi säger", varpå vi svarade att det gjorde vi visst, de var inte all vana att turister förstår någon spanska alls. Havanna är en underbar stad att vandra runt i och man kan känna sig väldigt säker alla tider på dygnet då poliser patrullerar centrum men det som irriterade mig mest var att Kubanerna var rädda för att prata med oss då om de blir sedda av polisen kan åka i fängelse.

Vi hade problem att hitta toa på vår vandring genom staden men två män i 70 årsåldern som jobbade på en del av universitetet bjöd in oss och pratade intresserat ett tag med oss, mycket trevliga. Faktum är att alla som vi valde att prata med var otroligt trevliga medan de som kom fram till oss ofta ville ha något utav oss.

    
Första bilden visar hus i Havanna, På bilden med maten ser ni kubanernas svar på Coca-Cola: "Tu Kola" betyder ungefär: "Din svans" på spanska, och den tredje på delar av Havanna...

Det var verkligen en intressant och underbar resa trots vissa magproblem, Kuba är värt ett besök men det måste ske snarast för när Fidel eller kanske Raúl dör så kommer Kuba att förändras, alla pratar om det och folk behöver verkligen det. Ja alla har gratis sjukvård och utbildning och systemet kämpar verkligen för att alla ska ha det lika men många har inte mat så det räcker och jobbar mycket mer än de klarar av, folket får inte lämna landet och de jag pratat med känner sig inte fria i sitt eget land. Tanken är god men något måste hända!

     


RSS 2.0